20. születésnapját ünnepli a miskolci Görögkatolikus Egyetemi Kollégium

Dr. Keresztes Szilárd Hajdúdorogi Megyéspüspök 1997-ben alapította meg a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégiumot Miskolctapolcán. Az intézmény első igazgatója Főtisztelendő Obbágy Miklós atya volt, aki az alapítás tizedik, jubileumi évfordulójára elkészített kiadványban a következőket írta: „A társadalmi életünkben érzékelhető változások már előre vetítették, hogy szegény ember gyermekének nehéz lesz továbbtanulni. A görögkatolikus egyház a szegénység mellett méhében hordoz igen nagy buzgóságot és tehetséges ifjúságot.” Ki gondolta volna, hogy a Kollégium, megfogadva az alapítók szavait, 2011-től hátrányos helyzetű fiataloknak is tanulási lehetőséget biztosít, Cigány Szakkollégiumként. 

Az idei, 20 éves jubileumi évben a Kollégium teljesen megújult. A nyári munkálatok lehetőséget adtak arra, hogy a lakószobák, az udvar és a kápolna valamint az irodai helyiségek szépen megújuljanak. Sikerült szakszerűen megoldani a csapadékvíz elvezetését is. Az új rekortán sportpálya lehetőséget biztosít a hallgatók számára a sportolásra. A lakószobákhoz tartozó vizesblokkok is teljes felújításon mentek keresztül. A munkák végeztével a kollégium átadására szeptember közepén került sor. A szentelést Főtisztelendő Kocsis Fülöp érsek – metropolita és fenntartónk, dr. Orosz Atanáz miskolci püspök atya végezte. A felújítást támogató Magyar Kormány nevében Balog Zoltán miniszter úr mondott beszédet.

A jubileumi év megünnepelése tovább folytatódott ősszel is, amikor a kollégium lelki központja, a kápolna került megszentelésre, amit a kollégisták és munkatársak jelenlétében dr. Orosz Atanáz püspök úr végzett. A szertartás végén püspök atya külön köszöntötte az új diákokat, a személyes találkozás nagy öröm volt mindenki számára.

Szent Miklós püspök ünnepének előestéjén ismét a kápolnában gyűltek össze a hallgatók, ahol a közös imádság a hálaadásra hívott bennünket. A szertartást a kollégium egykori igazgatója Papp András atya végezte, aki beszédében visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a kollégium „Akropolisz” épülete elkészült, és így dupla létszámban indult a 2004-2005-ös tanév. Az emlékezést tovább folytatta dr. Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, aki 1999-től volt a kollégium lakója. Megható és személyes beszámolója mélyen megérintette és elgondolkodtatta a hallgatóságot.

Az ünnepségen hálával és imával gondoltunk az alapítókra, akik a nehéz idők ellenére is bíztak abban, hogy az ifjúság a jövő záloga. Köszönet azoknak, akik sokat dolgoztak és fáradtak azért, hogy egy valódi értékeket adó, ugyanakkor fiatalos kollégium legyen a miskolci Görögkatolikus Egyetemi Kollégium, Cigány Szakkollégium.

Hálát adunk Istennek az eddig elvégzett munkáért, az előttünk álló feladatokhoz kérjük segítségét, szeretetét és Áldását!

Makkai László, kollégium igazgató, egyetemi lelkész

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.